Откриха паметника - гълъб, който е направен от военни каски 

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Скулптура, представляваща гълъб на мира от военни каски, вече посреща гостите на родопското село Забърдо. Днес беше официалното й откриване. Неин автор е Антон Урдажиев.

Два месеца труд и 250 излезли от употреба каски вложи Антон Урдажиев в изработването на монументалната скулптура.

Доста беше трудоемко, защото имаше моменти, в които развалях направени неща, които съм ги правил с дни, после пак връщах назад, пак преправях формата. Но накрая се получи доста добре.

Боядисан в бяло и с маслинова клонка в човката, гълъбът вече е монтиран на изградена специално площадка на входа на Забърдо.

И за боята също имах леки съмнения дали ще се получи, но сега мога спокойно да кажа, че това беше по-добрия вариант да го боядисаме в бяло, въпреки че нали по-трудно се забелязва, че това е каски, но се забелязва, казва Антон Урдажиев, скулптор.

Идеята за символ на мира точно от каски е на кмета на село Забърдо Валентин Черпоков. За да я реализира, той докарал каските чак от Ловеч и събрал съмишленици.

Това е нашето послание за мир, така ние изразяваме нашата съпричастност, като ние не взимаме отношение към никой, значи ние сме много малки, казва Валентин Черпоков, кмет на с. Забърдо.

Откритата днес скулптура вече привлича туристи, които си правят снимки.

Рядко се вижда гълъб направен от каски. И смятам че е интересна идея и така ще ни популяризира както селото, така и нашата община, казва Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе.

Валентин Черпоков обяви още, че Забърдо кандидатства за село с най-много туристически атракции в целия Европейски съюз. На място имаше и комисия от Европа, която да удостовери, че това е факт.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад